Vilka olika fasadtyper finns det?

2024-03-03

När det gäller husets utseende spelar fasaden en avgörande roll. Den fungerar inte bara som en skyddande barriär mot väder och vind utan bidrar också till bostadens estetik och karaktär.

Vi kommer idag att utforska olika fasadtyper, deras egenskaper och fördelar, och ge dig några tips om hur du väljer den bästa fasaden för ditt hus. Oavsett om du ska renovera ett gammalt hus eller bygger ett nytt, kommer denna artikel ge dig en bra bild kring vilka typer av fasader det finns att välja mellan.

Träfasad

Trä är ett populärt val för fasader i Sverige torts att det är den fasad som kräver mest regelbundet underhåll. Träfasader har ett naturligt och tidlöst utseende som kan ge ditt hus en varm och välkomnande känsla. Trä är också ett hållbart och miljövänligt materialval, vilket gör det till ett attraktivt alternativ för de som är medvetna om miljön.

En av de största fördelarna med träfasader är deras mångsidighet. Trä kan målas eller behandlas i en mängd olika färger och finishar, vilket ger dig möjlighet att anpassa ditt hus utseende efter din personliga smak och stil. Dessutom kan du välja mellan olika träslag, var och en med sina egna unika egenskaper och utseende.

Som nämnts tidigare, kräver träfasader dock regelbundet underhåll för att hålla dem i gott skick. För att förlänga dess livslängd behöver en träfasad en ny omgång färg med jämna mellanrum, oftast mellan fem och femton år.

Tegelfasad

För dig som söker ett hållbart och robust alternativ, är en tegelfasad ett utmärkt val. Denna typ av fasad är känd för sin förmåga att stå emot hårda väderförhållanden och kan hålla i flera hundra år om den sköts om på rätt sätt.

Det är dock viktigt att notera att ett visst underhåll krävs i form av rengöring för att ta bort mossa, samt att hålla koll på fogarna och säkerställande av att plåtar för vattenavrinning är i gott skick.

Putsfasad

Slutligen har vi putsfasader. En väl utförd putsfasad kan stå sig riktigt bra över tid, ofta upp till ett halvt sekel, vilket gör det till ett ekonomiskt val för de långsiktiga.

Putsfasader är också kända för sin mångsidighet. De kan appliceras på olika byggnadsmaterial och kan målas i nästan vilken färg som helst, vilket gör det möjligt att anpassa utseendet på ditt hus efter dina personliga preferenser och omgivningens karaktär.

Men det finns också några överväganden att tänka på när man väljer en putsfasad. Till exempel kan reparationer vara mer komplicerade än med andra material om skador skulle uppstå. Även vid tillbyggnader kan putsfasader vara besvärliga att arbeta med. Dessutom kan det vara svårt för en oerfaren person att putsa fasaden på egen hand, så det kan vara en bra idé att anlita en hantverkare som kan utföra jobbet åt dig. Är du på jakt efter hantverkare för exempelvis fasadrenovering Trelleborg (eller i någon annan del av landet) hänvisar vi dig till att klicka dig vidare till fasadforetag.se som har bra information på det området.