När är det dags att renovera innergården?

2023-11-15

Som bostadsrättsförening kan det vara utmanande att avgöra när det är lämpligt att fokusera på innergården. Trots att denna samlingsplats för alla boende ibland kan vara undanskymd, spelar en central roll i att skapa en trivsam och inbjudande atmosfär för alla som bor eller besöker fastigheten.

En renovering av innergården kan innebära en betydande investering i tid och pengar, men om det utförs korrekt kan det förbättra fastighetens utseende, öka dess värde och höja livskvaliteten för de som bor där.

Vanliga tecken på slitage

Det finns flera tecken som kan indikera att det är dags att renovera innergården. Det viktiga är att vara uppmärksam på dessa tecken, för att kunna agera i tid och förhindra större problem i framtiden.

Slitage på mark eller gångvägar

Ett av de mest uppenbara tecknen på att det kan vara dags att renovera innergården är slitage på marken eller gångvägarna. Om du märker att markstenar är lösa, spruckna eller ojämna, eller om gångvägarna visar tecken på slitage eller försämring, kan det vara ett tecken på att det är dags att ta tag i renoveringen.

Vattenansamlingar och dålig dränering

Vattenansamlingar och dålig dränering är andra tecken på att det kan vara dags att renovera innergården. Om det finns områden där vatten samlas efter regn, eller om det finns tecken på att det läcker in vatten i källare eller bottenvåningar, bör ni överväga en renovering för att förbättra dräneringen.

Klagomål från boende

Klagomål från boende kan också vara en indikation på att det är dags att renovera innergården. Om de boende klagar över brist på grönområden, dålig belysning, eller om de känner att innergården inte är inbjudande eller säker, kan det vara ett tecken på att det är dags att göra några förbättringar.

Trasiga grindar eller staket

Slutligen, om det finns trasiga grindar eller staket, eller om det finns andra säkerhetsproblem, bör ni såklart också börja fundera över en renovering.

Ta in offerter från flera byggföretag

Renovering av en innergård är i regel en stor uppgift som kräver professionell hjälp. Ett av de första stegen i denna process bör vara att ta in offerter från flera byggföretag. Detta steg är viktigt av flera anledningar.

För det första, genom att ta in offerter från flera företag kan du få en bättre uppfattning om vad projektet kommer att kosta. Kostnaden kan variera avsevärt beroende på projektets omfattning, de material som används och byggföretagets erfarenhet och expertis. Genom att jämföra offerter kan du hitta det bästa priset för ditt projekt.

Dessutom är det så att genom att ta in offerter kommer ni också få en bättre uppfattning om projektets tidsram. Renovering av en innergård kan vara en tidskrävande process, och det är viktigt att ha en tydlig bild av hur länge projektet kommer att ta.

Kom ihåg att det inte bara handlar om att hitta det billigaste alternativet. Du vill hitta ett byggföretag som kan leverera högkvalitativt arbete, hålla sig inom er budget och slutföra projektet inom den uppskattade tidsramen. Ta dig tid att noggrant granska och jämföra alla offerter innan du fattar ett beslut. Du kan exempelvis kolla in följande länk för att hitta byggföretag som kan renovera innergård Stockholm men vi kan även tipsa om att du kan söka på Google och prata med folk i din bekantskapskrets och se om de har några tips.

Hur gör man innergården mer levande?

Om ni väl bestämt er för att renovera er innergård är det enligt oss lika bra att ta tillfället i akt för att göra innergård mer levande, vilket det finns flera sätt att göra på.

Ett praktiskt sätt att göra innergården mer levande är att inrätta en funktionell cykelförvaring. Detta är en väldigt praktiskt sak som också kan uppmuntra fler boende att cykla, vilket bidrar till en mer hållbar livsstil.

En annan effektiv metod för att skapa en mer levande innergård är att bygga en lekplats. Detta kan vara en utmärkt investering, särskilt i fastigheter där det finns många barnfamiljer. En lekplats kan bli en samlingsplats för barn och föräldrar, vilket skapar en starkare känsla av gemenskap.

För de boende som är intresserade av att odla, kan inrättandet av ett område med pallkragar också vara ett utmärkt sätt att göra innergården mer levande. Detta kan ge boende en möjlighet att odla egna grönsaker, blommor eller örter.