Leveranstid pass – hur lång tid tar det att få pass?

2024-03-18

Hur lång tid tar det att få pass? Ja, det är en frågan som många undrar över, men ytterst få har svaret på. I denna artikeln kommer du får reda på allt du behöver veta gällande leveranstiden på ditt pass.

Vanligtvis, efter att ha besökt polisen och genomfört nödvändiga steg som fotografering och ansökan, är att passet är klart inom 6 arbetsdagar. Detta är iallafall den leveranstid som polisen har satt ut. Dock kan denna tid förlängas vid hög belastning eller andra omständigheter. Därför är det viktigt att ha tålamod och förstå att processen ibland kan ta längre tid än den standardiserade perioden.

Hur lång tid tar det att få pass?

Den ordinarie leveranstiden för ett nytt pass är generellt 6 arbetsdagar efter du varit hos Polisen och tagit din bild och fyllt i informationen för passet.

Det är dock viktigt att vara medveten om att leveranstiden inte alltid stämmer överens med den förväntade tidsramen. I vissa fall kan processen för att få ett nytt pass ta längre tid än de angivna 6 arbetsdagarna. Orsakerna till dessa förseningar kan variera, men ofta handlar det om perioder med hög belastning, till exempel under semestertider eller inför stora helgdagar, när många ansöker om pass samtidigt.

I dessa situationer kan leveranstiden i undantagsfall sträcka sig upp till en månad. Därför är det viktigt att planera i god tid, särskilt om du behöver ditt pass inför en planerad resa.

Hur vet man när passet är klart?

För att hålla dig uppdaterad om statusen på din passansökan kommer du få du  få ett meddelande, antingen via SMS eller e-post, när ditt pass är klart för upphämtning.

När ditt pass är färdigt för hämtning, skickas meddelandet till dig, vilket gör det enkelt att veta exakt när du kan hämta ditt pass. Vanligtvis hämtar du ditt nya pass på samma ställe där du gjorde din ansökan. Du behöver inte boka en ny tid för att hämta ut ditt pass, utan det är oftast ett drop-in-system för upphämtning av pass.

Leveranstid pass

Leveranstiden för pass genomgick betydande förändringar efter corona-pandemin. När restriktionerna lättades, upplevde många en ökning i tiden det tog att både ansöka om och motta ett nytt pass. Denna ökning berodde delvis på det akuta behovet och det ökade antalet ansökningar som uppstod efter en period av inaktivitet.

Initialt var det en utmaning att ens få en tid för att ansöka om pass, vilket ledde till längre väntetider än normalt. Dessutom, när ansökningarna väl var inlämnade, kunde leveranstiden för de beställda passen sträcka sig över flera månader. Denna förlängda väntetid påverkade många, vilket ledde till frustration och osäkerhet, särskilt för dem som behövde sina pass för resor.

Lyckligtvis har situationen förbättrats avsevärt sedan dess. Nu under 2024 är väntetiderna för pass på många platser i landet cirka en vecka, vilket ligger i linje med de mål som polisen satt upp.

Kan man påskynda processen?

Att påskynda processen för att få ett nytt pass kan vara en utmaning, men det är i vissa fall möjligt.  Ett effektivt sätt är att regelbundet kontrollera om det finns några lediga tider. Avbokningar sker ofta, och genom att hålla ett öga på bokningssystemet kan du snappa upp en tid som plötsligt blir ledig.

Ett annat tips är att ta reda på när din lokala passexpedition planerar att släppa nya tider. Genom att vara väl informerad och redo när dessa tider blir tillgängliga, ökar du dina chanser att få en tid snabbare. Det kan också vara värt att överväga att söka en tid på mindre orter i närheten. Dessa platser kan ha mindre antal bokningar och kan därför erbjuda snabbare tider.

När det gäller situationen efter att du redan har beställt ditt pass och väntar på leverans, är möjligheterna att påskynda processen begränsade. Leveranstiden beror ofta på en kö hos leverantören, vilket är en faktor som ligger utanför polisens direkta kontroll. I dessa fall är det ofta en fråga om att vänta tålmodigt på att processen ska slutföras.

Vad kostar ett pass?

Att skaffa ett nytt pass innebär en avgift som betalas för att täcka kostnaderna för tillverkning och hantering. För närvarande ligger priset för ett nytt pass på 400 kronor. Denna summa betalas direkt på passexpeditionen vid tidpunkten då du beställer ditt pass. Betalningen kan vanligtvis göras med olika betalningsmetoder som erbjuds på passexpeditionen.

Vad kostar provisoriskt pass?

Ett provisoriskt pass, som ofta används i situationer där ett vanligt pass inte kan utfärdas i tid, har en annan prisstruktur jämfört med ett vanligt pass. För ett provisoriskt pass är kostnaden 980 kronor. Denna avgift betalas på passexpeditionen vid tiden för ansökan och är en fast summa som täcker hela processen för utfärdande av det provisoriska passet.

Vanliga frågor och svar om pass

Nu kommer vi att utforska några av de vanligaste frågorna som dyker upp när det gäller pass. Dessa frågor täcker en rad olika ämnen, från ansökningsprocessen till leveranstider och kostnader.

Hur lång tid tar det att få pass 2024?

Under 204 tar det i genomsnitt ungefär en vecka att få ett pass efter att ansökan är inskickad, förutsatt att det inte råder hög belastning eller särskilda omständigheter som kan förlänga processen.

Hur länge håller ett pass?

Ett pass har en giltighetstid på 5 år från de utfärdande datumet. När passets giltighetstid närmar sig sitt slut bör du ansöka om förnyelse i god tid.

Kan man resa med ett utgånget pass?

Nej, man kan inte resa med ett utgånget pass.