Hur fungerar ROT-avdraget när man anlitar en elektriker?

2025-02-08

Planerar du att anlita en elektriker Norrmalm eller någon annanstans och samtidigt spara pengar genom ROT-avdraget? Det kan vara en riktigt bra idé eftersom många elarbeten i hemmet faktiskt omfattas av skattereduktionen.

ROT-avdraget gör det inte bara mer ekonomiskt att anlita en certifierad elektriker – det blir också enklare att hålla sig inom lagens ramar och få jobbet säkert utfört. Men för att kunna utnyttja avdraget på bästa sätt är det viktigt att veta vad som gäller och hur systemet fungerar.

När du ska anlita en elektriker är det viktigt att enbart anlita behöriga och auktoriserade aktörer. Det hjälper till att säkerställa så att arbetet blir både korrekt och säkert utfört, men det gör även att du följer lagen eftersom det är krav på att alla eletriker ska vara auktoriserade och ha rätt behörighet för arbetet i fråga.

Vilka elarbeten omfattas av ROT-avdraget?

För att ett elarbete ska omfattas av ROT-avdraget måste det klassas som reparation, underhåll, om- eller tillbyggnad av din bostad. Det betyder att många vanliga elarbeten faktiskt ger rätt till avdrag.

Här är några exempel på elarbeten som omfattas:

  • Installation eller byte av elcentral
  • Dragning av nya ledningar och kablar
  • Installation av nya eluttag och strömbrytare
  • Uppgradering av jordfelsbrytare
  • Installation av fast belysning
  • Elarbeten i samband med badrumsrenovering
  • Installation av laddbox för elbil
  • Byte eller uppgradering av gamla elinstallationer

Materialkostnader ingår inte i ROT-avdraget – det är bara arbetskostnaden som är avdragsgill. Din elektriker ska därför specificera på fakturan hur stor del av kostnaden som är arbete respektive material.

Vem kan använda ROT-avdraget?

För att kunna utnyttja ROT-avdraget måste du uppfylla vissa grundläggande krav. Du ska vara över 18 år och äga den bostad där arbetet utförs. Det gäller oavsett om du bor i villa, radhus eller bostadsrätt. Även fritidshus omfattas av ROT-avdraget, förutsatt att du äger det.

Som bostadsrättsinnehavare kan du få ROT-avdrag för arbeten inne i din lägenhet, men inte för åtgärder i gemensamma utrymmen – det är föreningens ansvar. Hyresgäster kan däremot inte använda ROT-avdraget alls, eftersom de inte äger sin bostad.

Ett annat viktigt krav är att du ska ha betalat tillräckligt med skatt under året för att kunna utnyttja avdraget. ROT-avdraget är nämligen en skattereduktion, vilket betyder att du måste ha skatt att reducera. Du behöver också vara folkbokförd i Sverige.

Om ni är flera som äger bostaden tillsammans, till exempel du och din partner, kan ni dela på ROT-avdraget. Varje person har rätt till maximalt 50 000 kronor per år i ROT- och RUT-avdrag tillsammans. Det betyder att ett par som äger en bostad tillsammans kan få upp till 100 000 kronor i avdrag per år.

Så går det till i praktiken

Det praktiska hanterandet av ROT-avdraget är enkelt för dig som kund eftersom elektrikern sköter det mesta av administrationen. När du anlitar en elektriker för ett ROT-berättigat arbete drar företaget av 30% av arbetskostnaden direkt på fakturan. Det betyder att du betalar 70% av arbetskostnaden plus hela materialkostnaden, medan elektrikerfirman begär resten av ersättningen från Skatteverket.

För att det ska fungera smidigt behöver du bara uppge ditt personnummer till elektrikern och bekräfta att du äger bostaden där arbetet ska utföras. Elektrikern kontrollerar sedan med Skatteverket att du har utrymme kvar på ditt ROT-avdrag för året.