MOBILE HEADER

Meny
Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation
SELECT LANGUAGE
 

Små steg framåt ger resultat

 
AGREEMENT
Det som kan tyckas vara små knuffar i rätt riktning kan på sikt bli stora fall framåt. Tom Roodro från Malmös dialogprocess läser en bok och reflekterar över vikten av att inte förringa små insatser som tillsammans kan ge betydande resultat.

För drygt ett år sedan läste jag en bok med titeln Nudge – till svenska översatt som en lätt knuff eller putt. Väldigt enkelt förklarat så visar bokens författare att förändringar i människors beteenden kan uppnås genom subtil påverkan, eller bildligt talat via en lätt knuff. Ett exempel är hur en flygplats i Tyskland satte dit ett klistermärke föreställande en fluga i urinoarerna. Med detta enkla knep lyckades de hålla toaletterna renare då det ökade mäns förmåga att sikta. Det kan tyckas löjligt, men exemplet kan översättas till en rad andra områden.

Inte minst tror jag att den här teorin kan appliceras på det som görs i Malmös överenskommelse. Till synes är det relativt magert utfall av våra aktiviteter, eller som en del skulle uttrycka sig; ”vad är egentligen resultatet av det ni gör?”. Och det är ingen lätt fråga att svara på. Men vi samordnare tycker oss se att vi lyckats ge många ”lätta knuffar” på tillräckligt många för att kunna se en förskjutning i uppfattningen om hur de idéburna och kommunen kan berika varandra.

Det såg vi tydligt i Malmö, åtminstone från ett kommunalt perspektiv, när kommunfullmäktige presenterade budgeten för 2017. I denna finns ett uppdrag till stadens nämnder att ”identifiera områden där det går att fördjupa samverkan med den idéburna sektorn”. För en kommunal tjänsteperson som mig är detta om något verkligen en framgång. Givetvis kan det finnas fler förklaringar till uppdraget utöver processen med överenskommelsen, men jag törs ändå säga att den varit en bidragande del till att vi är där vi är idag.

Ett annat exempel är att Malmö stad nu har ett uppdrag i att förenkla för idéburna att kontakta kommunen. Många idéburna aktörer har pratat om ”en väg in”, och det är troligen åt det hållet vi rör oss. Ytterligare ett exempel är att de idéburna bjuds in till dialog för att tala om Malmö stads hållbarhetsrapport, med en öppen fråga om hur de idéburna medverkar till ett hållbart Malmö.

Kort och gott är vår känsla att vi nu har många ”ägare” av principerna i överenskommelsen – och det redan innan den blivit signerad! Detta bekräftar att signeringen i sig är formalia. Det är vägen dit, och efter, som är avgörande.

Nu återstår det att fundera ut hur vi kan fortsätta att ”knuffa” för att fler liknande förändringar ska ske. Vilka steg tar vi för att få fler medarbetare i kommunen och ideellt aktiva att mötas kring stadens utmaningar?

Tom Roodro är handläggare/utredare i Malmö stad och är involverad i stadens dialogprocess

Tipsa en vän
Publicerad 2017-02-16.

Har du frågor om denna text går det bra att kontakta

info@overenskommelsen.se
Överenskommelsen blogg

Här publicerar kansliets personal och andra texter kring samverkansformer, civilsamhälle och andra ämnen som är relevanta för Överenskommelsen.